EU Mobilitási Csomag – Hogyan tartsuk be a törvényeket és kerüljük el a jogsértéseket


EU Mobilitási Csomag – Hogyan tartsuk be a törvényeket és kerüljük el a jogsértéseket

EU Mobilitási Csomag – Hogyan tartsuk be a törvényeket és kerüljük el a jogsértéseket

Hogyan tartsuk be a törvényeket és kerüljük el a jogsértéseket

MOBILITÁSI CSOMAG I.

Jobb munkakörülmények, egyenlő versenyfeltételek, nagyobb biztonság az utakon – ezek a fő céljai az I. Mobilitási Csomagnak, amelynek rendeleteit 2020 augusztusban vezették be.

Egyenlőség és biztonság

Cikkünk részletesebben feltárja, mit tartalmaz az I. Mobilitási Csomag, és mit jelent ez az Ön számára. Megmutatjuk, mire kell ügyelnie a jövőben, és hogyan felelhet meg továbbra is jogilag a DTCO 4.0-nak és utódjának, a DTCO 4.1-nek.

HÍREK – AKTUÁLIS TÖRVÉNYVÁLTOZÁSOK

2022.02.02 ÓTA: AZ ORSZÁGJEL MEGADÁSÁNAK KÖTELEZETTSÉGE

2022.02.02 óta kötelező az országjel megadása határátlépés után. A járművezetőknek az első elérhető megállónál be kell írniuk ezt a tachográfba (EU 165/2014). Videónkból megtudhatja, hogyan teheti ezt meg időveszteség nélkül.

2022.02.21. ÓTA: A CÉG SZÉKHELYÉRE VALÓ VISSZATÉRÉS KÖTELEZETTSÉGE

2022.02.21-től a vállalatok kötelesek a nemzetközi árufuvarozásban használt járműveket visszajuttatni egy németországi telephelyre, legkésőbb a Németország elhagyása utáni nyolc héten belül. (EC 1072/2009) Ez ugyanúgy vonatkozik a külföldön bérelt és a cég németországi szektora által használt járművekre is.

2022.02.21. ÓTA: 4 NAPOS FELFÜGGESZTÉS KABOTÁZS UTÁN

Ezenkívül 2022.02.21. óta az EU tagállamaiban tilos a kabotázs az engedélyezett kabotázs műveletek befejezését követő negyedik napig. Ez a négy napos időszak az utolsó kabotázst követő napon kezdődik. (EK 1071/2009)

2022.02.21. ÓTA: JELENTKEZÉS KÖZÖSSÉGI ENGEDÉLYRE 2,5 T-T MEGHALADÓ JÁRMŰVEK ESETÉN

A nemzetközi árufuvarozást végző cégeknek 2022.05.21-ig nem lesz szükségük közösségi engedélyre a 2,5 tonnánál nehezebb járművek esetén. Azonban 2022.02.21-től a nemzeti jog szerint már benyújthatja erre vonatkozó kérelmeit a hatóságokhoz. (EU 1072/2009) A tisztán belföldi fuvarozáshoz csak 3,5 tonna össztömegtől szükséges az engedély megléte.

KÖTELEZŐ ÁTALAKÍTÁS: MELYIK TACHOGRÁFOT ÉS MIKORTÓL?

A határidők:

2023. AUGUSZTUS 21: DTCO 4.1 AZ ÚJ JÁRMŰVEKBEN

A > 3,5 t* tömegű új (első regisztrációs) járműveket 2. verziós intelligens tachográffal (pl. DTCO 4.1) kell felszerelni.

* Azok a járművek, amelyekre az új szabályozás vonatkozik.

2024. DECEMBER 31: DTCO 1X-3X HELYETT DTCO 4.1

Minden olyan 3,5 t*-nál nagyobb tömegű járművet, amely még mindig 1. generációs analóg vagy digitális tachográfot használ (pl. DTCO 1.x-3.x), és amely határokon áthalad, 2-es verziójú intelligens tachográfot (pl. DTCO 4.1) kell felszerelni.

* Azok a járművek, amelyekre az új szabályozás vonatkozik.

2025. AUGUSZTUS 20: DTCO 4.0 HELYETT DTCO 4.1

2025. augusztus 20-ig minden 3,5 t* feletti járművet fel kell szerelni 2. verziós intelligens tachográffal (pl. DTCO 4.1). Ez azt jelenti, hogy még az intelligens tachográf 1. generációs verziójával (pl. DTCO 4.0) felszerelt járműveket is fel kell szerelni.

* Azok a járművek, amelyekre az új szabályozás vonatkozik.

2026. JÚLIUS 1 **: DTCO > 2,5 T ESETÉN

A nemzetközi árufuvarozásban részt vevő összes 2,5 t*-t meghaladó járművet fel kell szerelni fejlett intelligens tachográffal (DTCO 4.1).

* Azok a járművek, amelyekre az új szabályozás vonatkozik.

** Ezek a határidők az EU-rendeletek mindenkori hatálybalépésétől vagy a jogalkotási folyamat időtartamától függenek.

VDO Digitális Tachográf

A megbízható társ – a jövőben is

A DTCO 4.0 már most is vezető szerepet játszik az új normák betartatásában és ellenőrzésében. Nem csak a rögzített járművezetői és járműadatok teljes körű és megfelelő dokumentálását biztosítja, hanem megfelel a 2019-től életbe lépett új biztonsági és ellenőrzési követelményeknek, biztosítva a flották munkavégzési, szociális és közlekedési előírásoknak való megfelelését.

A Mobilitási Csomag I. jövőbeli előírásainak való megfelelés érdekében a DTCO 4.0-t tovább kell fejleszteni, hogy több funkciót (például még pontosabb helymeghatározást) is tartalmazzon. A DTCO 4.1 minden EU követelménynek megfelel majd.

HAMAROSAN PIACON: A DTCO 4.1

Az intelligens tachográfok következő generációja

Az új DTCO 4.1 érzékeli és tárolja a jármű határátlépéseit. A készülék a fel- és lerakodás során is naplózza a pozíciót és az időt, és ezeket az információkat a járművezetői és járműadatokkal együtt legalább addig rögzíteni tudja, ameddig az új szabályozás azt előírja. Az új verzió még biztonságosabban szolgáltat majd megbízható adatokat a forgalom és kereskedelem hatékonyabb felügyeletének érdekében.

Elődjétől eltérően a DTCO 4.1 az európai Galileo navigációs jelet (OS-NMA) fogja használni, amely az egyik első ipari alkalmazás, amely képes erre. Az OS-NMA az Open Service Navigation Message Authentication rövidítése. Ez egy olyan technika, amely kriptográfiai védelmet ad a navigációs üzenetekhez, hogy a lehető legbiztosabb védelmet nyújtsa a kibertámadásokkal szemben.

A TIS-WEB TÁMOGATJA ÖNT A MOBILITÁSI CSOMAGBAN

A VDO adatkezelő szoftvere az Európai Mobilitási Csomag bevezetése során is kompetens támogatást nyújt flottacégek és flottakezelő szolgáltatók számára. A szoftver a jelenlegi és jövőbeli szabályozások végrehajtása és betartása során is biztonságot nyújt.

Éppen ezért a Continental VDO márkája a holnap lehető legjobb megoldásaira összpontosít, és máris több olyan szolgáltatásokat fejleszt ki, amelyek megkönnyítik a flottakezelők számára a Mobilitási Csomagon belüli új szabályok figyelemmel kísérését és betartását. Erről bővebben tájékoztatjuk év végén!

A TACHOGRÁF SZÉLESKÖRŰBB HASZNÁLATA 

A jövőben a > 2,5 tonnás járműveknél is

2026. július 1-től a tachográf kötelező beszerelése már azokra a nemzetközi kereskedelmi fuvarozásban használt járművekre is vonatkozik majd, amelyek megengedett össztömege meghaladja a 2,5 tonnát, beleértve a pótkocsikat és a félpótkocsikat is.

Ez alól mentesülnek a 7,5 tonnát meg nem haladó tömegű járművel vagy járműszerelvényekkel rendelkező mesteremberek, akik telephelyüktől számított 100 km-es körzeten belül szállítják eszközeiket vagy termékeiket. A 2,5 és 3,5 tonna közötti, nem kereskedelmi árufuvarozásra használt járművek szintén mentesülnek ezalól. A vezetés nem lehet a járművet vezető személy fő foglalkozása.

Időpontfoglalás