Termékek

A VDO INTELLIGENS TACHOGRÁF – AZ ÚJ EURÓPAI KIHÍVÁSOKAT TELJESÍTETTE

A VDO INTELLIGENS TACHOGRÁF – AZ ÚJ EURÓPAI KIHÍVÁSOKAT TELJESÍTETTE

A DTCO 4.0 innovatív és rendkívül megbízható adatgyűjtése a VDO legújabb tachográfját az Európa által elfogadott új logisztikai struktúra fontos elemévé teszi.

A kontinensen belüli közlekedés hatékonyabbá és méltányosabbá tétele érdekében az EU Parlament több mint két és fél éves tárgyalás után az úgynevezett Mobilitási Csomag 1 elfogadásra került. Az intézkedések a tengeri, vasúti és légi közlekedés mellett elsősorban a közúti szállítást érintik.

Különösen a járművezetők jogait kell megerősíteni. Az új szabályozás hatékony érvényesítéséhez nélkülözhetetlen az intelligens tachográf által gyűjtött hely- és vezetési idő adatok.

 

Tisztességes verseny és társadalmi normák

Az EU a nehéz tehergépjárművek közlekedésének következő szempontjaira összpontosít: 

  1. Vezetési és pihenőidők

A korábbi szabályozás nagyrészt érvényben marad, de javul a heti pihenőidő minősége a járművezetők számára – például a közlekedési társaságnak kell fizetnie a megfelelő elszállásolásért.  Ez azt jelenti, hogy a jövőben tilos lesz a rendszeres (45h) heti pihenőidőt a vezetőfülkében eltölteni. A nemzetközi járművezetők heti pihenőidejüket kétszer egymás után 24 órára csökkenthetik, viszont ebben az esetben a harmadik héten a rendszeres pihenőidőt megelőzően kompenzálni kell a csökkentéseket.

  1. Kabotázs

Az érintett fogadó országokban sem bejegyzett székhellyel, sem telephellyel nem rendelkező külföldi társaságok kereskedelmi árufuvarozása (kabotázs) egyszerűbben, időben korlátozottabb és jobban ellenőrizhető lesz. A korábbiakhoz hasonlóan egy EU-tagállamban hetente legfeljebb három kabotázsművelet engedélyezett. Ezt követően azonban négy napra kitiltják a járművet abban az országban, ahol a kabotázsművelet zajlott.

 

  1. Sofőrök kiküldése

A más uniós országokba szállítási szolgáltatások nyújtására kiküldött teherautó-sofőrök jobban védve lesznek a kizsákmányolással szemben. Ez az általános munkavállalói jogokra és különösen a minimálbérre vonatkozik. Ebben az esetben mindig annak az országnak a bére és szociális normái érvényesek, ahová a járművezetőket kiküldik – ugyanazon a helyen ugyanazért a munkáért ugyanaz a fizetés. A kabotázs- és kiküldetési szabályok jövőbeni ismételt megsértése a fuvarozó cég EU-közösségi engedélyének elvesztéséhez vezethet.

  1. Piacra jutás

Az uniós piacra jutás feltételeit úgy módosítják, hogy a „postafiókcégek” többé ne regisztrálhassák járműveiket alacsony adók és alacsony bérek mellett, hanem elsősorban jövedelmező országokban végezhessék a fuvarozást. Ennek érdekében a cégeknek flottájuk méretével arányosan elegendő létszámmal, telephellyel és járművel, valamint székhellyel kell rendelkezniük. A külföldön közlekedő járműveknek legkésőbb nyolc héten belül vissza kell térniük a székhely szerinti országába. Ez vonatkozik a furgonokra és a sprinterekre is.

 

Az intelligens tachográf, mint az EU fő apparátusa

Az EU teljes mértékben elkötelezett az intelligens tachográf, mint az új szabályok betartatásának eszköze mellett. Az eszköz a hatóságok számára helymeghatározási adatokat és vezető időket szolgáltat, biztosítva, hogy egyetlen tehergépkocsit se vezessenek túl sokáig, ne sértsék meg az előírt pihenőidőket, és ne hagyják figyelmen kívül a hazájába történő visszatérésre vonatkozó szabályokat.

Technikai oldalon a műholdas helymeghatározás bővül: a meglévő GPS és az orosz GLONASS mellett létrejön az új európai rendszer, a Galileo. A Continental már fejleszti a DTCO® 4.1-et, amely a legkorszerűbb technológiával lesz felszerelve.

 

A tachográf-kötelezettség megváltozik

Az új szabályozás szerint 2026-ig a 2,5 tonnát meghaladó tömegű nemzetközi forgalomban lévő kisteherautókat is tachográffal kell felszerelni. Ez jó hír a DTCO® műhelyek számára, mert ez azt jelenti, hogy a jövőben sem lesz hiány rendelésekből! Az intelligens tachográf bevezetésével az EU közúti közlekedésének fontos ellenőrző eszközeként a Continental készüléke nélkülözhetetlenné válik. Az eszközöket azonban a szokásos módon kell telepíteni és tesztelni.

 

Az EU a nehéz tehergépjárművekhez fedélzeti mérlegrendszereket is javasol

A nehéz tehergépjárművek különböző megengedett össztömegének túllépése elleni küzdelem érdekében az EU elfogadta a 2019/1213-as rendeletet, amelyben felszólította tagállamait, hogy 2021. május 27-ig alakítsanak ki egységes vizsgálati eljárásokat. Ebben a rendeletben két lehetőséget határoztak meg. Az első az automatikus rögzítőrendszerek közúti infrastruktúrába történő integrálását írja elő, míg a második módszer a bruttó tömeg ellenőrzésére a fedélzeti mérlegrendszerek alkalmazását írja elő. Ezek automatikusan mérik a jármű tömegét és tengelyterhelését, valamint a félpótkocsi vagy pótkocsi tömegét. Az eredményeket ezután biztonságos jellel továbbítják a menetíró készülékhez. Ha egy ország a második lehetőség mellett dönt, az ellenőrző hatóságainak hozzá kell tudniuk férni a súlyadatokhoz a DSRC-n (Dedicated Short Range Communication) keresztül, amikor a teherautó elhalad az út menti rögzítő érzékelők mellett. Ez 2024-től lép életbe.

 

Német szakértők kritikusak a technológiával szemben

A német Közúti Fuvarozás, Logisztika és Ártalmatlanítás Szövetségi Szövetsége (BGL) és a Szövetségi Közlekedési és Digitális Infrastruktúra Minisztériuma (BMVI) bírálja a rendszert, rámutatva, hogy a mérési eredmények eltérőek lesznek attól függően, hogy a jármű álló helyzetben volt-e, vagy vezetés közben vagy lejtőn – tehát jelenleg valószínűtlennek tűnik, hogy Németország bevezeti a kötelező fedélzeti mérlegrendszereket. A kötelező egy- vagy háromterheléses tesztelés járműleállási problémákat is okozhat, mivel a tehergépjárműveknek a műhelyekben kell maradniuk a tesztek befejezéséig.

Időpontfoglalás