Termékek

A DTCO 4.1 – A JÖVŐ ADATSZOLGÁLTATÓJA.

A DTCO 4.1 – A JÖVŐ ADATSZOLGÁLTATÓJA.

Az intelligens tachográf integrálásával az egyre digitálisabbá váló közlekedési infrastruktúrába, ez az eszköz sokkal fontosabb szerepet tölt be.

Az Európai Unió nemrégiben elfogadott EU Mobilitási Csomagja is az intelligens tachográfra, mint megbízható adatszolgáltatóra támaszkodik a kabotázsellenőrzés során. Figyelembe véve a jövőben az eszköz felhasználói számára elérhető lehetőségeket, az eredeti leírások, mint a „tachográf” vagy az „EC vezérlőkészülék” már nem fedik le teljesen a jövőbeni szerepét.

És ez még csak a kezdet…

 „A DTCO 4.0 megbízható adatainak köszönhetően már ma is sok kihívás megoldható a szállítási ágazatban” – mondja Marcello Lucarelli, a Continental haszonjárművek és utángyártott EMEA üzletágának vezetője. Ez elég ok volt arra, hogy a 2020-as Continental Haszonjárművek Napján az előadásának ezt a címet adja szeptemberben: „És ez még csak a kezdet!” A tachográfok adatainak összekapcsolása a lízingszámításokkal és a járművezetői bónuszrendszerekkel csak két példa a megbízható adatok elektronikus szállításának sokoldalú felhasználási lehetőségeire. A DTCO 4.0 már bejelentett frissítése további funkciókat is tartalmaz, például a fedélzeti mérlegrendszer adatainak ellenőrzését és a járműből történő továbbítását. Lucarelli már most még több hasznos funkciót ígér a legkésőbb 2023 tavaszán elérhető DTCO 4.1-hez. „Képzeletünknek szinte nincs határa abban a tekintetben, hogy mit fog tudni elérni” – mondta lelkesen.

 

Képzeletbeli elmejátékok

 

A képzeletbeli gondolkodási folyamatok és a sokoldalú képzelőerő valóban segíthet az intelligens tachográf jövőbeli jelentőségének teljes megértésében. 

A DTCO® 4.0 már rendelkezik integrált GNSS antennával, amely erőteljes vételt és hozzáférést biztosít olyan műholdas rendszerekhez, mint a Galileo, a GPS és a GLONASS. A műhold által támogatott helymeghatározás a jármű helyzetének rögzítésére szolgál a napi munkaidő elején és végén – és (jelenleg) három óra aktív vezető idő után. A digitális hálózatba kapcsolt tachográf a vezetői és járműadatok rögzítésén túlmenően lehetővé teszi a társadalmi követelmények betartásának ellenőrzését is, sőt a helyes vezetési magatartásért járó bónuszok kiszámítását és kifizetését is egyszerűsíti.

 Az új DTCO 4.0 DSRC előlapjával már olyan funkciókat érnek el, amelyek a jövőben felhasználhatók az útdíj-elszámolás és a díjfigyelés összehangolására Európa-szerte. A tengelyen elhelyezett szenzorok titkosított tömeg- és tengelyterhelési adatokat is továbbíthatnának a tachográf védett infrastruktúrájába – és innentől a tachográf ezeket az adatokat egy megbízható és egyedi útdíjszámításba vezetné be. Így akár a vontatójármű szennyezőanyag-osztályának beleszámítása is elképzelhető lenne.

 A biztosítási ágazattal együttműködve mindenekelőtt jövedelmező biztosítási modelleket lehetne kidolgozni, hiszen a flották működési költségeinek tetemes részét teszi ki a biztosítás. Például a tachográfok adatai összekapcsolhatók bizonyos útvonalakon bekövetkezett balesetek gyakoriságára vonatkozó adatokkal. Azok a teherautók, amelyek rendszeresen közlekednek különösen balesetveszélyes autópályákon, vagy városi területeken kell nagy távolságokat megtenniük, eltérő biztosítási kötvényekkel rendelkeznek, mint azok, amelyek kevésbé frekventált vagy másodlagos útvonalakon közlekednek. A személyre szabottabb és dinamikusabb kötvények nagyobb hatékonyságot biztosítanának a kötvénytulajdonosok és a biztosítók számára egyaránt – a terheléstípusra, a tengelyterhelésre és a vezető viselkedésére vonatkozó adatok további integrálása pedig még jobban finomíthatná ezeket az eredményeket.

 A naprakész időjárási adatok biztosítása az útvonalon korábban elérhetetlen volt a járművezetők és a flották számára – a Continental technológiai vállalat azonban régóta kutatja és fejleszti az 5G hálózatbővítés által kínált lehetőségeket az ezredmásodperces késleltetéssel, ami a V2V és V2X kommunikáció része. Például a teherautók ablaktörlő karjain vagy ablakain lévő érzékelők észlelhetik az eső kezdetét, és megoszthatják ezt az információt a következő teherautókkal vagy biztosítótársaságokkal.

 

Az adatok védelmének biztosítása és a manipuláció megelőzése. 

A Big Data a flottakezelésben mindig a digitális tachográfra, mint pontos és megbízható adatok szállítójára összpontosít. Ha azonban adatokat gyűjtenek, mindig fennáll az adatokkal való visszaélés vagy manipuláció veszélye. A DTCO 4.0 már megfelel a személyes adatok feldolgozására vonatkozó, a 2016/679 EU-irányelvben előírt magas biztonsági és adatvédelmi szabványoknak. Bármilyen adatmanipulációs kísérletet elhárít a tachográf és az érzékelő közötti kommunikáció kriptográfiai fejlesztése, az alaposabb elektronikus titkosítás és a még biztonságosabb eszközlezárási eljárás. A tachográf-gyártók tudják, hogy a manipuláció digitális megelőzése, valamint a tachográfok és érzékelők visszaélésekkel szembeni védelme véget nem érő folyamat – és a VDO éppúgy fektet be ezekbe a folyamatokba, mint a tesztfolyamatok biztosítására és egyszerűsítésére az 57b §-nak megfelelően. A megfelelőségi ellenőrzéseket végző műhelyek itt is külön felelősséggel tartoznak – de az új Workshop Tablet jelentősen felgyorsítja az 57b. §-s ellenőrzést, és segít az adatok inkonzisztenciáinak gyors feltárásában is. Ez a könnyen kezelhető eszköz a teljes tesztelési folyamatot is gondosan és maradéktalanul dokumentálja, így minden manipulációs kísérlet gyorsan észlelhető és részletesen bizonyítható.

 

Kapcsolódó dokumentumok

Dokumentum neveméretetípusaletöltés
DTCO 4.1 Használati útmutató 3.26 MB pdf

Kapcsolódó hírek

Időpontfoglalás